Путін хоче поповнити армію в Україні солдатами з Середньої Азії. Чи це реально?

Аналітика коротко
Вівторок, 12 квітня 2022, 09:37

Російська армія вже зазнала масштабних втрат у війні з Україною і гостро потребує поповнення штурмових підрозділів. Швидко інтегрувати арабомовних рекрутів у бойові порядки виявилося не так просто, а обіцянки президента Сирії Асада прогнозовано виявилися порожніми.

Про те, хто може стати на заміну анонсованим арабським бойовикам, читайте в статті заступника директора Центру близькосхідних досліджень Сергія Данилова На заміну сирійцям: де РФ шукає вояків для війни з Україною.

З можливих резервів контрактників, які регулярно проходили навчання і вважаються боєздатними, залишається 201-ша база в Таджикистані.

Після приходу до влади в Афганістані "Талібану" підрозділи цього з’єднання в кінці минулого року отримали нову стрілецьку зброю і модернізовану важку техніку.

Чисельність особового складу бази оцінюють в 7,5 тисяч осіб – це майже стільки, скільки на двох базах в окупованих грузинських Абхазії та Південній Осетії (наразі ці бази стали одним з ключових джерел поповнення для нової атаки на Україну).

Чи є перспективи перекидання солдатів з Таджикистану для війни в Україні?

Це зовсім не просто – набагато складніше, аніж вивести частину контингенту з баз у вже згаданих Абхазії чи Південній Осетії. Адже ймовірність залишити "південні рубежі ОДКБ" взагалі без силового прикриття наразі виглядає досить ризиковано.

На російські війська в Таджикистані сподівається й президент країни. Безпека режиму і себе особисто для президента є абсолютним пріоритетом, а російські війська розглядаються як ключовий інструмент її забезпечення.

І президент Рахмон докладе максимум зусиль, щоб 201-ша база була спроможна й надалі гарантувати його персональну безпеку.

Виведення 201-ї бази критично позначиться на спроможності Росії здійснювати проєкцію сили в регіоні і на авторитеті Кремля в Центральній Азії. Таке рішення буде прийнято лише в умовах повної безвиході і означатиме колапс центральноазійської політики.

Швидше за все, на базі можуть бути сформовані резерви на декілька тактичних батальйонних (чи ротних) груп, які можуть бути відправлені на війну за місяць-два. Також існує ймовірність розгортання на базі центру рекрутингу таджиків з подвійним громадянством.

Докладніше - у матеріалі заступника директора Центру близькосхідних досліджень Сергія Данилова На заміну сирійцям: де РФ шукає вояків для війни з Україною.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: