ООН пропонують скликати Генасамблею при кожному ветуванні рішення Радбезу

Середа, 13 квітня 2022, 00:07

Майже чотири десятки країн, у тому числі Україна, підтримали проєкт резолюції Генеральної Асамблеї ООН, яка наказує проводити зустріч цього органу щоразу, коли у Раді Безпеки використовується право вето.

Як повідомляє "Європейська правда", про це на своїй сторінці у twitter пише представник України при ООН Сергій Кислиця.

"Згідно з проєктом резолюції, схвалення якого може відбутися в квітні, Генеральна Асамблея буде автоматично скликатися щоразу, коли в Раді Безпеки застосовуватиметься вето, протягом 10 денного терміну з метою проведення дебатів щодо ситуації, в якій застосоване вето, за виключенням, коли питання розглядається на Надзвичайній спеціальній сесії ГА ООН",- пише він.

Він відмічає, що такий крок "спрямований на підвищення ролі Генеральної Асамблеї ООН, посилення багатосторонності та забезпечення механізму підзвітності між органами ООН відповідно до Статуту Організації".

Кислиця додає - за останні роки значно почастішали випадки застосування вето з далекосяжними наслідками для роботи ООН. При цьому вперше право вето в Радбезі  ООН використав СРСР у 1957 році.

Сергій Кислиця окремо звертає увагу, що серед країн, що підтримали цю ініціативу, є Сполучені Штати – одна з 5 країн, що мають право вето у Радбезі ООН.

За даними Reuters, автором цієї резолюції є Ліхтенштейн, а її підтримали 38 країн, зокрема:   Австралія, Австрія, Болгарія, Данія, Ірландія, Катар, Коста-Ріка, Латвія, Литва, Люксембург, Мальта, Нова Зеландія, Норвегія, Польща, США, Україна, Фінляндія та Естонія.

Нагадаємо, раніше Сергій Кислиця заявляв, що є підстави позбавити Росію членства в ООН. Адже, за його словами, постійним членом Радбезу за документами досі є не РФ, а... Радянський союз. Однак у 1991 році в Радбезі ООН вирішили заплющити очі на порушення статуту організації і дозволили Росії сісти за стіл – що, втім, ще не зробило її членство законним. 

Про це можна почитати у статті Росія фальсифікує своє членство в Радбезі та в ООН? Детально про звинувачення України

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: