У Німеччині здійнялись дебати довкола гасел великодньої ходи за мир - через війну РФ проти України

Субота, 16 квітня 2022, 16:33

У Німеччині почалися дискусія щодо гасел традиційної пацифістської демонстрації, відомої як "Великодня хода", з огляду на реалії війни РФ проти України.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє Spiegel.

Демонстрації плануються у багатьох містах. Дискусію спричинило традиційне гасло "створюйте мир без зброї".

Хода планується у Берліні, Бремені, Геттінгені, Лейпцигу, Мюнхені, Штутгарті та ще кількох містах. Ініціатор, "Мережа співпраці за мир" (Netzwerk Friedenskooperative) засуджує "брутальну агресивну війну РФ проти України, що порушує міжнародне право", але у їхніх публікаціях є і заяви про те, що Захід теж відповідальний - через "постійне переозброєння і політичні провали", і що потрібно "зламати спіраль ескалації".

Віцеканцлер та міністр економіки Роберт Габек закликав демонстрантів надіслати чіткий меседж Росії. За його словами, пацифізим зараз - "далека мрія", а те, як Росія веде війну, явно супроводжується воєнними злочинами, і просто спостерігати за цим не можна. 

"Тут зрозуміло, хто є нападником, а хто захищається з гострої необхідності, і кого ми повинні підтримати - у тому числі зброєю", - заявив Роберт Габек. 

Колишній президент Бундестагу Вольфганг Тірсе також наголосив на тому, що у реаліях сьогодення гасло "створюйте мир без зброї" не враховує становище українців. "Пацифізм за рахунок інших - цинічний", - заявив він. 

Представник FDP Александр Граф Ламбсдорф сказав, що вважає ходу у її традиційному вигляді недоречною. За його словами, агресивна війна Путіна показала, що традиційні гасла маршу "далекі від реальності і небезпечні".

Читайте також: Ніколи знову? Що має зробити Німеччина, щоб не зрадити своє гасло.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: