Прем'єрка Молдови відреагувала на повідомлення про відмову продавати Україні винищувачі

Понеділок, 18 квітня 2022, 17:16

Прем'єр-міністр Молдови Наталія Гаврилиця заявила, що Молдова не настільки оснащена військовою технікою, щоб надавати допомогу Україні. 

Так вона прокоментувала інформацію ЄвроПравди про те, що Молдова відмовилася продати Україні 6 винищувачів МіГ-29.

Гаврилиця зазначила, що від початку війни Молдова допомагає Україні, приймаючи біженців, надаючи гуманітарну допомогу та дотримуючись санкцій проти Росії у фінансово-банківській системі.

Неоголошені санкції: як Молдова неофіційно запровадила проти Росії усі основні заборони

"Що стосується військової допомоги Україні, є країни, які набагато більш оснащені військовою технікою, які мають більшу стійкість в економічній та енергетичній галузях, щоб надати цю допомогу", — цитує Гаврилицю молдовське видання NewsMaker.

Вона ухилилася від відповіді на запитання, чи просила Україна у Молдови продати 6 винищувачів МіГ-29.

"Я відповіла на запитання про те, як Молдова допомагає Україні в цей складний час", - сказала прем'єрка.

Також вона не відповіла на питання, в якому стані ці винищувачі, порекомендувавши звернутися за цією інформацією в Агентство публічної власності.

За кого Молдова у цій війні - за Україну чи за Росію?

Нагадаємо, у статті "Європейської правди" йдеться, що в перші дні війни Україна звернулася до Молдови з проханням передати МіГ-29, які перебувають на її балансі. 

Проте, за інформацією джерел ЄП, уряд Молдови відмовився продати винищувачі, пояснивши це нібито небажанням "дратувати Росію".

На балансі Міноборони Молдові перебувають 6 винищувачів Міг-29, що базуються на авіабазі в селі Маркулешти, у північній частині країни. За офіційними даними, всі вони у робочому стані, але літаки давно не піднімалися у повітря. Кишинів тривалий час намагався їх продати, аукціон не дав успіху.

Детально про це у статті  "Санкції по-молдовськи: чим допомагає та що не хоче робити Кишинів у часи агресії РФ"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.