Санду затвердила заборону в Молдові георгіївської стрічки та символів  Z і V

Вівторок, 19 квітня 2022, 16:46

Президентка Молдови Мая Санду схвалила законопроєкт про заборону використання символів Z, V та георгіївської стрічки як символів військової агресії. 

Про це Санду заявила на пресконференції у вівторок, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на NewsMaker.

Вона зазначила, що люди, як і раніше, зможуть вшанувати пам'ять героїв, які билися у Другій світовій війні, зокрема 9 травня, але без символів, які стали пропагандою військової агресії проти України. 

Неоголошені санкції: як Молдова неофіційно запровадила проти Росії усі основні заборони

"Навпаки, ми повинні пам'ятати про перемогу цивілізації над фашизмом та нацизмом. Ми зобов'язані шанувати і зберігати пам'ять про головну трагедію XX століття. "Можемо повторити?" - Ні. "Більше ніколи?" - Так", - заявила Санду.

Вона також додала, що ті, хто сьогодні виправдовує вбивства українців, можуть завтра або навіть сьогодні вимагати вбивати молдован.

"Ті, хто сьогодні не засуджує війну, такі, як і ті, хто свого часу не засуджував погроми, Голокост та депортації. Ми не забудемо ці трагічні та ганебні сторінки нашої історії. Ми не можемо допустити їхнього повторення", - додала президентка Молдови

У Молдові пройшла акція протесту із "георгіївськими стрічками", попри їх заборону парламентом

Виготовлення, продаж, розповсюдження та публічне використання букв Z, V та георгіївської стрічки каратимуть штрафом від 4, 5 тис. до 9 тис. леїв або від 30 до 60 годин неоплачуваної роботи. 

Для юридичних осіб та осіб, які обіймають відповідальні посади, передбачені штрафи від 9 тис. до 18 тис. леїв.

Депутати від Блоку комуністів та соціалістів заявили, що оскаржать закон у Конституційному суді.

Закон набуде чинності з моменту опублікування в Офіційному моніторі.

Як йдеться у аналізі, "Європейської правди", це рішення створює значні виклики для стабільності Молдови. Детально про це читайте у статті "Санкції по-молдовськи: чим допомагає та що не хоче робити Кишинів у часи агресії РФ".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: