Дев'ять країн ЄС звернуться за фінансовою допомогою для прийому українських біженців

П'ятниця, 22 квітня 2022, 09:56

Чеська Республіка та вісім інших країн, які найбільше постраждали від кризи біженців, будуть звертатися за фінансовою допомогою ЄС, щоб забезпечити ефективне використання наявних та додаткових ресурсів.

Про це пише Euractiv, повідомляє "Європейська правда".

Пропозицію спільно підготували, Чехія, Словаччина, Польща та Угорщина, а також Болгарія, Румунія та країни Балтії, повідомив міністр регіонального розвитку Чехії Іван Бартош. До кінця квітня країни подадуть пропозицію з 14 заходами.

"У спільному листі міністрів цих дев’яти країн ми закликаємо Європейську комісію продовжити терміни завершення проєктів, тобто дозволити бенефіціарам відшкодувати прийнятні витрати до року пізніше, і ще більше пом’якшити правила в кінцевому програмному періоді", – сказав Бартош.

Інша вимога спрямована на швидке схвалення програм у новому програмному періоді 2021–2027 років, щоб проєкти, які допомагають біженцям, могли бути відшкодовані якомога швидше.

Бартош сказав, що вплив кризи біженців на окремі країни ЄС різний, але взаємна солідарність між усіма країнами необхідна, щоб піклуватися про біженців, підтримувати розвиток та покращувати якість життя громадян у кожному регіоні.

Уряд Чехії оцінив витрати на подолання кризи біженців з України в 2,2 млрд євро і планує залучити частину грошей з ЄС.

З моменту вторгнення Росії в Україну наприкінці лютого до Чехії прибуло близько 300 тисяч українців, близько 186 тисяч з них уже зареєстровані.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.