Шарль Мішель: в Росії не отримують від війни того, чого прагнуть

коротко
П'ятниця, 22 квітня 2022, 11:37

Бельгійський експрем’єр, а нині голова Європейської ради Шарль Мішель – не менший друг України, аніж його попередник-поляк Дональд Туск.

У 2021 пандемічний рік Мішель тричі (!) відвідував Україну. У тому числі – їздив на Донбас. Нині його зідзвони з президентом Зеленським – більш ніж регулярні.

Команда "Європейської правди" зустрілися з ним перед завершенням його візиту до Києва.

У цій розмові політик знову довів, що щиро вболіває за успіх нашої держави. А ще він переконаний, що Україна вийде з війни переможцем.

Інтерв’ю з Шарлем Мішелем можна подивитися на нашому Youtube-каналі, а також почитати у матеріалі Шарль Мішель: Україні потрібно надати важку зброю, це важливо і дуже терміново.

Про що говорив Шарль Мішель:

"Для нас важливо, щоби Україна перемогла у цій війні. Це має найважливіше значення і для майбутнього України, і так само для майбутнього та для безпеки Європи і навіть усього світу".

"Ми вже виділили 1,5 млрд євро через інструмент European Peace facility (використовується для закупівлі для покриття потреб ЗСУ. – Ред.). І це – на додаток до підтримки від багатьох країн членів ЄС, що надходить на двосторонньому рівні. Та цієї допомоги недостатньо, ми маємо та будемо робити ще більше".

"Історія зараз твориться в Україні. Ті рішення, які ми зараз ухвалимо або не ухвалимо, матимуть величезний вплив на роки вперед".

Шарль Мішель звертає увагу на те, що Росія робить фундаментальні помилки. В РФ думали, як вважає політик, що Україна не буде опиратися, що війна розділить Євросоюз, що напад покладе край трансатлантичним зв’язкам.

"В Росії вже бачать, що не отримують того, чого прагнуть. Це змушує Кремль нервувати і, можливо, робить ще більш небезпечним".

"Нам потрібно постачати вам важку зброю. Про це не буде дуже багато новин, з міркувань безпеки. Але ми дотримуємося своїх зобов’язань поставити вам цю зброю… А по-друге, нам потрібно щодня посилювати вплив санкцій на Росію".

"Я переконаний, що Україна переможе у цій війні".

Щодо заявки України на членство в ЄС. "Питання української заявки дуже важливе, бо розширення ЄС є чутливим для низки країн. А кожна з 27 держав-членів ЄС має право вето, це часом ускладнює рішення".

Щодо відбудови України. "Ми готові у це інвестувати. Одна з ініціатив – трастовий фонд солідарності. Його можна використати не лише для відбудови, він знадобиться Україні для здійснення соціальних виплат, але також для відбудови країни. Я відчуваю значну підтримку цієї ідеї у світовій спільноті".

Повне текстове інтерв’ю - у матеріалі Сергія Сидоренка Шарль Мішель: Україні потрібно надати важку зброю, це важливо і дуже терміново. Також інтерв’ю з Шарлем Мішелем можна подивитися на нашому Youtube-каналі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: