Канада передала Україні 4 гаубиці М-777 - ЗМІ

Субота, 23 квітня 2022, 00:14

У Канаді оприлюднили подробиці передачі Україні важкої артилерії та заявили, що готують поставку бронетехніки.

Про це повідомляє "Європейська правда" із посиланням на CBC News.

Видання нагадує, що прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо на початку тижня оприлюднив план відправки важкої артилерії в Україну, але не повідомив подробиць.

Три джерела з оборони — які говорили з CBC News за умови анонімності, заявили, що мова йде про 4 155-мм гаубиці М-777. Всього таких гаубиць у Канаді 37 – їх закупили під час війни в Афганістані.

За словами джерел CBC News, великі гармати вийшли з інвентарю 1-го полку Королівської канадської кінної артилерії.

Згодом відправку гаубиць визнала міністр оборони Канади Аніта Ананд. Проте вона не назвала їх кількості, зазначивши лише, що  "ряд гаубиць М-777" було відправлено в Україну "спільно з нашими американськими союзниками".

Варто зазначити, що на цьому тижні США схвалили надання Україні нового пакету військової допомоги на суму $800 млн.Він включає, зокрема, 72 155-мм гаубиці та 144 000 артилерійських боєприпасів; а також 72 тактичні машини для буксирування цих гаубиць. Не виключено, що Канада та США передають в Україну однаковий тип озброєнь. Зокрема, раніше у Канаді стверджували, що рішення по гаубицям залежатиме від кінцевого рішення Сполучених Штатів. 

Також у канадському Міноборони зазначили, що разом із гаубицями, в Україну було відправлено й певну кількість боєприпасів.

Джерела CBC News уточнюють – мова йде про високоточні снаряди Excalibur, які залишилися від війни в Афганістані. 

При цьому в міноборони Канади додають, що вони перебувають у процесі завершення контрактів на "кільку броньованих машин комерційного зразка, які будуть відправлені в Україну якомога швидше". 

Також Оттава уклала контракт на обслуговування та ремонт спеціалізованих безпілотників, які Канада вже поставила Україні.

"Оскільки українці борються за захист свого суверенітету, свободи та незалежності, Канада залишається відданою продовженню надавати Україні військове обладнання, яке їй необхідно для боротьби та перемоги у цій війні", – зазначає міністр оборони Канади.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.