У Норвегії затримали активістів, які блокували танкер з російською нафтою

Понеділок, 25 квітня 2022, 22:46

Норвезька поліція заявила, що затримала 20 учасників кампаній Greenpeace і Extinction Rebellion, які в понеділок заблокували танкер для доставки російської нафти на термінал Exxon Mobil.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Reuters.

На знак протесту проти вторгнення Росії в Україну активісти прикріпили свій гумовий човен до якірного ланцюга танкера "Усть-Луга", намагаючись не допустити вивантаження приблизно 95 000 тонн нафти.

"Нафта лежить в основі не тільки кліматичної кризи, а й воєн і конфліктів. Я шокований тим, що Норвегія працює як вільний порт для російської нафти, яка, як ми знаємо, фінансує війну Путіна", - сказав глава Greenpeace Norway Фроде Плейм.

Група закликала уряд Норвегії заборонити імпорт російського викопного палива та заявила, що норвезький підрозділ Exxon Mobil Esso має скасувати будь-які контракти на такий імпорт з Росії через її вторгнення в Україну.

Пізніше норвезька поліція заявила, що всіх активістів вивезли з цього району.

За даними судна Marine Traffic, зареєстрований у Гонконзі "Усть-Луга" стоїть на якорі біля нафтового терміналу Esso Slagen приблизно в 70 км на південь від столиці Осло.

Esso Norway погодилася купити нафту ще до початку війни і не має планів щодо подальших закупівель у Росії, повідомив Reuters представник компанії.

"Esso Norway повністю дотримується всіх норвезьких санкцій, і ми підтримуємо скоординовані міжнародні зусилля, спрямовані на припинення неспровокованої атаки Росії", – йдеться у заяві Esso.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.