У роботі агентства ЄС планують зміни, щоб зберігати докази злочинів РФ в Україні

Вівторок, 26 квітня 2022, 08:49

Європейська комісія хоче надати інструменти для збору та захисту доказів злочинів, скоєних в Україні, агентству Євроюст, що співпрацює з судовими та поліцейськими органами країн-членів ЄС.

Про це, як пише "Європейська правда", йдеться в публікації Politico.

У понеділок Єврокомісія запропонувала змінити мандат агенції Євроюст, яка координує європейські розслідування та судові переслідування за транснаціональні злочини, щоб створити центральне сховище доказів можливих злочинів для національних та міжнародних органів, а також неурядових організацій.

Такі зміни, на думку Комісії, дозволять Євроюсту зберігати докази протягом довшого періоду. 

Агентство також могло б безпосередньо співпрацювати з Міжнародним кримінальним судом (МКС) для аналізу та обміну інформацією.

"Нам необхідно зміцнити Євроюст, щоб переконатися, що він має необхідні інструменти для боротьби з масштабами звірств в Україні", - сказала віцепрезидент Єврокомісії Вера Юрова.

"Особи, відповідальні за воєнні злочини в Україні, мають бути притягнуті до відповідальності", - додав єврокомісар з питань юстиції Дідьє Рейндерс.

Агентство також може обробляти цифрову інформацію, таку як відео, аудіозаписи та супутникові зображення. 

Комісія заявила, що обмін доказами відповідатиме правилам захисту даних ЄС, Загальному регламенту захисту даних.

Європарламент та Рада ЄС розглянуть пропозицію Єврокомісії.

Міжнародний кримінальний суд (МКС) розпочав розслідування можливих воєнних злочинів та злочинів проти людяності, скоєних в Україні. Євроюст допомагає спільною слідчою групою.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.