ЄС оголосить про вихід із надзвичайної фази пандемії COVID-19 - ЗМІ

Вівторок, 26 квітня 2022, 20:14

Європейська комісія має намір заявити, що ЄС вступив у нову постнадзвичайну фазу пандемії коронавірусу, в якій тестування має бути цілеспрямованим, а моніторинг випадків COVID-19 має бути аналогічним до епіднагляду за грипом на основі зразків.

Як повідомляє "Європейська правда", про це пише Reuters, у розпорядженні якого є проєкт документа.

Рішення готується на тлі поступового зниження захворюваності та зниження кількості смертей, пов'язаних з COVID-19, завдяки поширенню менш вірулентного варіанта Омікрон та імунізації понад 70% населення ЄС, при цьому половина населення отримала також бустерний укол.

"У цьому Комюніке пропонується підхід до боротьби з пандемією протягом найближчих місяців, переходячи від надзвичайної ситуації до більш стійкого режиму", — йдеться у проєкті документа ЄС.

Документ ЄС не має обов'язкової сили і містить чіткі попередження про те, що COVID-19 нікуди не подінеться, ймовірно, з появою нових варіантів, і тому "пильність і готовність залишаються важливими".

Проєкт документу, підготовлений комісаром охорони здоров'я Стеллою Кіріакідес та намічений до прийняття в середу, попереджає, що можливі нові спалахи, і рекомендує урядам ЄС зберігати пильність та бути готовими повернутися до надзвичайних заходів у разі потреби.

Однак у ньому також зізнається, що розпочався новий етап і що потрібний новий підхід до моніторингу пандемії.

Це означає скасування масового тестування, при якому люди з симптомами та ті, хто контактували з ними повинні пройти тест, що різко контрастує з політикою, що застосовується нині в Китаї, де великі міста піддаються блокуванню та регулярному масовому тестуванню після виявлення небагатьох випадків.

Вакцини, як і раніше, необхідні у боротьбі з COVID-19, йдеться в документі, рекомендуючи країнам розглянути стратегії щодо посилення вакцинації дітей у віці п'яти років і старше до початку наступного навчального року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.