Банки ЄС повинні надати українським біженцям доступ до відкриття рахунків - регулятор

Середа, 27 квітня 2022, 14:33

Європейські банки можуть застосовувати спрощені перевірки щодо відмивання грошей для українських біженців, щоб гарантувати, що вони можуть відкрити основні банківські рахунки.

Про це заявив банківський регулятор ЄС, пише "Європейська правда".

"Банки та наглядові органи повинні забезпечити, щоб біженці могли отримати доступ до фінансової системи ЄС без необхідності ревного дотримання правил боротьби з відмиванням грошей", - йдеться у заяві Європейської служби банківського нагляду (EBA).

Наприклад, банкам не потрібно вимагати паспорта для відкриття рахунку з базовими функціями, і вони можуть покладатися на інші документи, щоб довести, що потенційний клієнт є українським біженцем, заявили у відомстві.

Банки також можуть відкласти деякі перевірки клієнтів на пізніший термін, щоб дозволити біженцям використовувати передплачені картки, і натомість посилити моніторинг або встановити обмеження, такі як обмеження на грошові перекази від людини до людини, для протидії ризикам.

"Після вторгнення в Україну мільйони людей знайшли притулок у державах-членах ЄС. Їм потрібен доступ до основних фінансових продуктів та послуг для участі у житті ЄС. EBA закликає фінансові установи надати такий доступ", - йдеться у заяві.

Регулюючий орган ЄС також попередив банки, щоб вони були насторожені щодо ознак того, що клієнти намагаються "заплутати" відносини з людьми, які постраждали від російських санкцій, або приховати справжнього власника бізнесу, прагнучи дотримуватися режиму санкцій ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.