Європейці підтримують прямі вибори президента Єврокомісії - опитування

Середа, 27 квітня 2022, 15:48

Значна більшість європейців у восьми країнах ЄС стверджують, що громадяни повинні безпосередньо обирати президента Європейської комісії.

Про це свідчить опитування Euroskopia, пише "Європейська правда" з посиланням на Politico.

Опитування проводилося в січні та лютому, в ньому брали участь мешканці Греції, Португалії, Італії, Іспанії, Німеччині, Польщі, Нідерландах та Франції.

Майже дві третини респондентів, 64 відсотки, підтримали цю ідею. Серед опитаних країн найбільше підтримала Греція, а найменш ентузіазм — в Італії.

Те, як ЄС обирає свого найвищого посадовця, вже давно є джерелом дискусій у всій Європі.

Наразі Європейська рада, до складу якої входять 27 глав держав і урядів ЄС, обирає президента Комісії на п’ятирічний термін з можливістю поновлення.

З 2014 року Європейський парламент підтримує так званий процес Spitzenkandidat, або "головний кандидат". Відповідно до цієї процедури, загальноєвропейські альянси національних партій пропонують кожен свого головного кандидата перед виборами. Тоді Рада по суті має призначити головування в Комісії партії, яка здобула найбільше місць у парламенті.

Але Рада проігнорувала цей процес у 2019 році, керуючись власним вибором на користь Урсули фон дер Ляєн, яка зараз обіймає цю посаду.

Хоча прихильники Spitzenkandidat кажуть, що це дасть людям більше прямого голосу у виборі найпомітнішого лідера ЄС, інші кажуть, що цей процес заплутує виборців. Крім того, деякі вказують на той факт, що Рада вже складається з обраних лідерів ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.