Румунія почне роздавати громадянам таблетки йоду через війну в Україні

Понеділок, 4 квітня 2022, 08:43

Румунія на тлі війни в Україні починає кампанію з інформування своїх громадян про те, як зберігати та приймати таблетки йоду у разі ядерного інциденту.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Politico.

"На даний момент немає жодної небезпеки, яка б змушувала приймати ці таблетки", – наголошується у заяві міністерства охорони здоров’я Румунії.

З середини квітня країна вирішила забезпечити таблетками йоду всіх людей віком до 40 років. В якості підготовки з понеділка міністерство розпочне кампанію з інформування громадськості, в якій порадить людям, яких профілактичних заходів вживати, щоб уникнути радіаційного опромінення.

Політика Румунії відповідатиме політиці Фінляндії, Болгарії, Бельгії та інших країн, які протягом певного часу надавали своїм громадянам безкоштовні таблетки йоду, а деякі країни повідомляють про збільшення попиту на таблетки йоду після вторгнення Росії в Україну.

У разі ядерної аварії радіоактивний йод може бути розсіяний у повітрі і поглинатися щитовидною залозою, що призводить до раку щитовидної залози. Таблетки йоду можуть блокувати це всмоктування і знижувати ризик раку.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: