США замовчали випробування гіперзвукової ракети, щоб не дратувати РФ - ЗМІ

Вівторок, 5 квітня 2022, 07:44

Сполучені Штати успішно випробували гіперзвукову ракету в середині березня, але не говорили про це два тижні, щоб уникнути ескалації напруженості з Росією.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє CNN з посиланням на американського чиновника, знайомого з питанням.

За словами чиновника, Hypersonic Air-breathing Weapon Concept (HAWC) була запущена з бомбардувальника B-52 біля західного узбережжя під час першого успішного випробування версії системи Lockheed Martin.

Посадовець надав обмежені деталі випробування ракети, зазначивши лише, що ракета злетіла на висоту понад 65 000 футів і більше ніж 300 миль. Але навіть на нижній межі гіперзвукової дальності - близько 3800 миль на годину - політ на 300 миль становить менше 5 хвилин.

Випробування відбулися через кілька днів після того, як Росія заявила, що використала власну гіперзвукову ракету під час вторгнення в Україну, стверджуючи, що вона була націлена на склад боєприпасів у Західній Україні.

Американські чиновники применшували значення використання Росією їхньої гіперзвукової ракети "Кинжал". Міністр оборони Ллойд Остін заявив, що він не розглядає це як кардинальну зміну гри оголошення росіян про запуск ракети.

Ракета "Кинжал" — це просто повітряна версія російської балістичної ракети малої дальності "Іскандер". Іншими словами, це різновид усталеної технології на відміну від революції в гіперзвуковій зброї. Випробування в США було більш складним. Ракета HAWC також не має боєголовки, замість цього покладається на свою кінетичну енергію для знищення цілі.

На час американських випробувань Байден готувався до візиту до союзників по НАТО в Європі, включно з зупинкою в Польщі, де зустрівся з міністром закордонних справ та міністром оборони України.

Сполучені Штати були обережні, щоб не робити кроків і не робити заяв, які могли б невиправдано посилити напруженість між Вашингтоном і Москвою. У п’ятницю США скасували випробування міжконтинентальної балістичної ракети (МБР) Minuteman III, щоб уникнути будь-якого неправильного тлумачення з боку Росії. Остін вже відклав тестування на початку березня, щоб уникнути будь-яких дій, які Росія могла б неправильно витлумачити.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.