Фінляндія збільшує фінансування на оборону

Середа, 6 квітня 2022, 22:25

Фінляндія суттєво збільшить фінансування на оборону з огляду на нову безпекову ситуацію у Європі після відкритого нападу РФ на Україну.

Про це повідомляє Yle, пише "Європейська правда".

За бюджетною угодою погодилися задовольнити більшість прохань від фінського Міністерства оборони. На наступні чотири роки плануються інвестиції в оборону у розмірі 2,2 млрд євро. 

Міністр оборони Антті Кайкконен розповів, що на ці кошти для армії планують придбати додаткове протиповітряне і протитанкове озброєння, артилерійські установки, зброю для піхоти, польові госпіталі, ракети для протиракетної оборони, інші боєприпаси, запчастини тощо. 

Також планують прискорити придбання нових літаків та посилення розвідувальних спроможностей. 

Керівник сил оборони Тімо Ківінен і міністр оборони зазначили, що можливий вступ Фінляндії до НАТО не означає, що країна не повинна готуватися до можливих загроз, і ці інвестиції в оборону підвищують гарантію, що в країну не прийде війна. 

Антті Кайкконен зазначив, що обороноздатність Фінляндії і зараз на належному рівні, проте війна в Україні - додаткове нагадування, що уся зброя, склади з запасами і військовослужбовці повинні завжди бути у формі, а озброєння - поповнюватися найсучаснішими зразками. 

Як відомо, стягнення Росією сил до кордонів України та подальше повномасштабне вторгнення активізувало у Фінляндії дискусії про приєднання до НАТО. 

Спершу найвищі посадовці обережно висловлювалися про такі перспективи, та врешті президент Саулі Нііністьо заявив, що соцопитування явно демонструють прагнення громадян до членства в Альянсі. 28 березня він обговорив із генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом "принципи та процедури" прийняття до Альянсу нових членів. 

Прем'єрка Санна Марін сказала, що будь-яке рішення про членство слід прийняти швидко, найкраще - цієї весни.

У Раді Федерації РФ пригрозили Фінляндії "заходами у відповідь" у разі вступу до НАТО. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: