Принц Чарльз вперше замінив Єлизавету ІІ на відкритті парламенту Британії

Вівторок, 10 травня 2022, 14:28

Спадкоємці британського престолу принци Чарльз та принц Вільям посіли центральне місце на церемонії відкриття парламенту 10 травня, замінивши 96-річну королеву Єлизавету ІІ, яка вперше за майже шість десятиліть пропустила захід.

Про це, як повідомляє "Європейська правда", йдеться в публікації агентства Reuters.

Королева була змушена пропустити захід через проблеми з пересуванням, у зв’язку з якими вона останнім часом не з’являється на публіці. 73-річний Чарльз прибув до Вестмінстерського палацу, щоб зачитати законодавчий порядок денний уряду замість неї.

Чарльз, який останніми роками був присутній на відкритті парламенту разом зі своєю матір'ю, починав зачитувати кожен законопроєкт зі слів: "Уряд її величності буде…".

Державне відкриття парламенту - це видовищна подія, коли королева традиційно їде на зібрання парламенту в кареті у супроводі кінних солдатів у церемоніальній формі, а імператорська державна корона та інші регалії їдуть в окремій кареті попереду.

В останні роки церемонія вже зазнала певних змін у зв’язку з поважним віком королеви - вона не надягала важку корону і церемоніальні вбрання, а також через коронавірус формат був звуженим. 

Королева упускала можливість виголосити промову лише двічі за час свого 70-річного правління - у 1959 та 1963 роках, коли вона була вагітна синами Ендрю та Едуардом.

Королеві довелося видати "патентні листи", щоб дозволити Чарльзу та Вільяму виконувати її роль на конституційному заході.

Нагадаємо, у червні плануються урочисті чотириденні святкування "платинового ювілею" правління королеви, першого в історії Сполученого Королівства. Повну програму святкування Букінгемський палац представив ще у січні.  

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.