Прем’єр Нідерландів виступив у Раді: родинний зв’язок між Україною і ЄС міцніє щодня

Четвер, 12 травня 2022, 15:19

Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте виступив перед депутатами Верховної ради України.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє нідерландський мовник NOS.

Виступ відбувався у форматі відеозвернення. Рютте став другим світовим лідером, який виголосив промову у Раді після прем'єра Британії Бориса Джонсона.

Зазначається, що виступ був вранці, однак не був доступний журналістам у режиму живого часу з міркувань безпеки. Запис виступу був оприлюднений пізніше.

"Ця війна – про наше спільне майбутнє", - заявив Рютте.

За його словами, у своєму виступі він в основному хоче донести, що Нідерланди підтримують Україну: "І ми з вами, доки у вашій країні не будуть відновлені мир, свобода і демократія. Іншого результату бути не може".

У своїй промові прем’єр-міністр говорив про "безжальну, несправедливу та нищівну" російську агресію, засновану на брехні: "Це як битва між Давидом і Голіафом, і ми всі знаємо, хто її виграв".

Він запевнив парламент, що Україна може й надалі покладатися військову допомогу Нідерландів. До цього часу Нідерланди надавали протитанкові озброєння, а незабаром в Україну також надійдуть броньовані гаубиці.

Також Рютте зупинився на відносинах з ЄС, членом якого хоче стати Україна. "Мені зрозуміло, що наші родинні зв'язки стають міцнішими з кожним днем. Ми повинні використовувати кожну можливість для активізації співпраці", – сказав голландський прем’єр.

Водночас він не згадав про можливе прискорене членство в ЄС. Як відомо, він не є прихильником цього.

"Сьогодні ключове: сім'я є сім'я, і ​​є війна, яку потрібно виграти. І ви переможете", – заявив Рютте і запевнив, що ЄС продовжить підтримувати Україну "також дорогою ціною".

Рютте завершив свою промову словами "Слава Україні!", його виступу українські депутати аплодували стоячи.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.