У США вважають, що Україна може "обійти" ПДЧ на шляху до НАТО, як Фінляндія та Швеція

Понеділок, 16 травня 2022, 11:12

За словами тимчасової повіреної США в Україні Крістіни Квін, Україна має шанс стати членом НАТО без етапу Плану дій щодо членства - як Фінляндія та Швеція, тому що це не обов'язкова частина процедури вступу. 

Про це вона сказала в інтерв’ю "Європейській правді"

"Що стосується можливості вступу Фінляндії без ПДЧ, то План дій щодо членства ніколи не був юридичною вимогою для приєднання до НАТО, а отже, Україна також може вступити до Альянсу без ПДЧ. Однак я би не називала це скороченою процедурою", - зазначила тимчасова повірена.

Вона зауважила, що ПДЧ – це механізм, який дозволяє державі-члену досягнути вимог для сумісності, і якщо якась держава вже відповідає усім вимогам – План дій щодо членства стає непотрібним.

"Тому як Україна, так і будь-яка інша держава не має отримувати План дій щодо членства та виконувати його у разі, якщо ви загалом будете відповідати більшій частині вимог", - сказала Крістіна Квін.

Зазначимо, у рішенні Брюссельського саміту НАТО у червні 2021 року підтвердили рішення Бухарестського саміту 2008 року про те, що Україна у майбутньому стане членом Альянсу через План дій щодо членства.

Про результати саміту 2021 року читайте у статті Грузинський план для України: чому саміт НАТО став перемогою Києва та дивіться у відеопоясненні ЄвроПравди.

Як відомо, Фінляндія та Швеція очікувано подадуть заявки на вступ до НАТО вже 17 травня.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.