Як Путін всупереч волі посилює північний фланг НАТО

Аналітика коротко
Понеділок, 2 травня 2022, 13:00

Не допустити нового розширення НАТО – це одна з цілей повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Проте російсько-українська війна призвела до протилежного ефекту. Новому розширенню бути.

Нове розширення НАТО повністю змінить баланс сил у Північній Європі, позбавивши Росію деяких із її традиційних важелів впливу, пише головний консультант Національного інституту стратегічних досліджень Аліна Гриценко у статті Росія програє Балтику: що змінить вступ до НАТО Фінляндії та Швеції.

Вже до кінця травня парламент Фінляндії планує ухвалити рішення про подання заявки на членство в НАТО. Швеція відставати не збирається.

Синхронність інтеграції має важливе значення, оскільки традиційно фіни та шведи орієнтуються одне на одного у зовнішній та оборонній політиці.

Швидше за все, заявки обох країн будуть розглянуті на Мадридському саміті НАТО в червні.

На сьогодні видається так, що питання буде вирішено позитивно. Виходячи із заяв сторін, найбільша проблема, яку зараз обговорюють – обсяг гарантій від НАТО в період від подання заявки (а відповідно – збільшення загрози з боку РФ) до отримання повноцінного членства з усіма гарантіями безпеки.

Фінляндія зважилася на членство в НАТО, бо тепер, після нападу на Україну, немає жодної гарантії, що РФ не зважиться на військову інтервенцію до Фінляндії чи навіть на збройний конфлікт із НАТО.

Для фінів та шведів НАТО є гарантією військової допомоги в кризовій ситуації.

Вступ Фінляндії та Швеції в НАТО може кардинально змінити архітектуру безпеки в Північній Європі та баланс сил на Балтиці.

Після такого розширення НАТО контролюватиме переважну більшість узбережжя Балтійського моря. Таким чином, Альянс матиме можливість не просто обмежувати присутність РФ на Балтиці, а блокувати її.

Фінляндія та Швеція стають для НАТО цінними активами, які дозволять забезпечити максимальний захист та оборону Балтійського моря від потенційної загрози з боку РФ.

Ще одне значення очікуваного розширення НАТО – зміна балансу сил у Норвезькому морі.

У разі повномасштабної війни з НАТО (малоймовірної, але виключати її не можна) Росія може спробувати встановити контроль над північною Норвегією. Членство Фінляндії у НАТО здатне додатково ускладнити реалізацію такого плану: тепер північна Норвегія межуватиме з членом Альянсу, що допомагатиме у захисті цих територій. 

Таким чином, Фінляндія та Швеція, вступивши до НАТО, суттєво обмежать можливості РФ дестабілізувати Північну Європу.

Докладніше - у матеріалі Аліна Гриценко Росія програє Балтику: що змінить вступ до НАТО Фінляндії та Швеції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.