Путін 9 травня може офіційно оголосити війну Україні – CNN

Вівторок, 3 травня 2022, 07:52

Президент Росії Владімір Путін 9 травня може вдатися до офіційного оголошення війни Україні, що дасть змогу повноцінно мобілізувати російські резервні сили під час спроби завоювати східну та південну Україну.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє CNN з посиланням на чиновників США та інших країн Заходу.

Західні чиновники довгий час вірили, що Путін використає символічне значення та пропагандистську цінність дня 9 травня, щоб оголосити про військове досягнення в Україні, серйозну ескалацію бойових дій — або обидва.

Чиновники тепер почали пильно розглядати один сценарій, який полягає в тому, що Путін офіційно оголошує війну Україні 9 травня. В РФ досі наполягають, що конфлікт є лише "спеціальною військовою операцією" з центральною метою "денацифікації".

"Я думаю, що він спробує відмовитися від своєї "спеціальної операції". Він готував грунт, щоб сказати: "Дивіться, зараз війна проти нацистів, а мені потрібно більше людей. Мені потрібно більше російського гарматного м’яса ", - сказав міністр оборони Великої Британії Бен Воллес минулого тижня.

Офіційне оголошення війни 9 травня могло б підвищити популярність вторгнення серед громадян. Це також, згідно з російським законодавством, дозволить Путіну мобілізувати сили резерву та призвати військовозобов’язаних, які, за словами чиновників, вкрай потрібні Росії на тлі зростаючого дефіциту солдатів.

Інші варіанти на 9 травня включають анексію відколотих територій Луганської і Донецької областей на сході України, посилення атак на Одесу на півдні або оголошення повного контролю над південним портом Маріуполем.

Посол США в ОБСЄ Майкл Карпентер заявив у понеділок, що США мають "високо достовірні" повідомлення розвідки про те, що Росія спробує анексувати Луганськ і Донецьк "десь у середині травня". Є також ознаки того, що Росія може планувати проголосити та анексувати "народну республіку" у південно-східному місті Херсон.

Прес-секретар Держдепартаменту США Нед Прайс заявив у понеділок, що є "поважні підстави вважати, що росіяни зроблять все можливе, щоб використати" 9 травня в цілях пропаганди.

"Ми бачили, як росіяни дійсно подвоюють свої пропагандистські зусилля, ймовірно, майже напевно, щоб відволікти увагу від своїх тактичних і стратегічних невдач на полі бою в Україні", – сказав Прайс на брифінгу в Держдепартаменті.

Прайс додав, що "бачив припущення про те, що Росія може офіційно оголосити війну" 9 травня, і сказав, що "це було б великою іронією, якби Москва використала нагоду "Дня Перемоги" для оголошення війни, що само по собі дозволило б їм збільшити кількість призовників у спосіб, який вони не в змозі зробити зараз. Таким чином, це було б рівнозначно тому, щоб показати світові, що їхні військові зусилля провалюються, що вони заплутуються у своїй військовій кампанії та військових цілях".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.