Трибунал для Путіна і компанії: як ПАРЄ допомогла Україні у покаранні агресора

Аналітика коротко
Вівторок, 3 травня 2022, 13:00

Минулого тижня в Страсбурзі відбулася весняна сесія ПАРЄ – перша повноцінна сесія після початку російського вторгнення.

Про ухвалені там резолюції, зміст яких є досить позитивним для України, читайте в статті фахівця з міжнародного права, помічника народної депутатки України Лесі Василенко Еріка Кучеренка Європейський пас ООН: як ПАРЄ допомагає покарати Росію за агресію.

На сесії ПАРЄ ухвалили дві резолюції: "Наслідки агресії РФ: роль і реакція Ради Європи" та про притягнення до відповідальності винних у міжнародних злочинах, скоєних під час агресії РФ. 

Їхній зміст є досить позитивним для України. Адже в них: (1) різко засуджуються дії РФ; (2) містяться заклики до підтримки України як з точки зору посилення оборонного потенціалу, так і задоволення гуманітарних потреб; (3) висловлюється підтримка створення фонду відновлення України; (4) наголошується на зобов’язанні всіх держав-членів Ради Європи запобігати злочину геноциду; (5) зазначається, що заарештовані активи підсанкційних юридичних і фізичних осіб РФ не можуть бути повернуті Росії до зміни режиму та мають бути використані для компенсації шкоди, завданої агресією РФ.

Та варто зупинитися на двох ідеях із резолюції про притягнення до відповідальності винних у міжнародних злочинах.

По-перше, асамблея закликала держави-члени Ради Європи "терміново створити спеціальний міжнародний кримінальний трибунал", який "не має бути обмежений державним імунітетом або імунітетом голів держав і урядів, як і інших високопосадовців". Також ПАРЄ закликала Генеральну Асамблею ООН підтримати створення такого трибуналу.

Генасамблея ООН вже відкрила позачергову сесію щодо російської агресії в рамках механізму "Єдність заради миру". Якщо в рамках такої сесії ГА ООН схвалить договір про створення міжнародного трибуналу для притягнення до відповідальності винних у скоєнні злочину агресії, з положенням про відмову від імунітету для керівників держав – то цей трибунал, імовірно, зможе вважати, що імунітет для Путіна і компанії не діє.

А резолюція ПАРЄ допоможе ГА ООН ухвалити таке рішення.

По-друге, ПАРЄ закликала Генасамблею ООН "запитати консультативний висновок Міжнародного суду ООН про можливі обмеження права вето постійних членів Ради Безпеки ООН".

Тобто, про те, чи можна позбавити Росію її ключового інструменту в Радбезі - права вето, який вона використовує для блокування будь-якої реакції на свою агресію проти України з боку цього органу ООН.

Поява таких креативних, проте цілком реалістичних юридичних конструкцій у резолюції Парламентської асамблеї Ради Європи свідчить про початок глибоких змін у міжнародному праві.

Майже одностайна підтримка цих ідей з боку Парламентської асамблеї Ради Європи продемонструвала, що у світі зріє консенсус щодо притягнення агресора до відповідальності та подолання безкарності постійних членів Ради Безпеки ООН.

Докладніше - в матеріалі Еріка Кучеренка Європейський пас ООН: як ПАРЄ допомагає покарати Росію за агресію.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: