НАТО більше не має обмежень для розміщення військ у Східній Європі - заступник генсека

Понеділок, 30 травня 2022, 09:17

Після нападу Росії на Україну НАТО більше не пов'язаний з минулими зобов'язаннями утримуватися від розгортання своїх сил у Східній Європі.

Про це заявив заступник генерального секретаря Альянсу Мірча Джоане агентству AFP, пише "Європейська правда",

За його словами, своїм вторгненням в Україну Москва "позбавила будь-якого змісту" Основоположного акту НАТО-Росія і припинила діалог з Альянсом.

До Гельсінкі зайшли чотири військові кораблі країн НАТО

Відповідно до  договору 1997 року, покликаного перезавантажити відносини між Росією та Альянсом, обидві сторони погодилися працювати над "запобіганням будь-якому потенційно загрозливого нарощування звичайних озброєнь у узгоджених регіонах Європи, включаючи Центральну та Східну Європу". 

"Вони ухвалили рішення, у якому взяли на себе зобов'язання не нападати на сусідів, що вони роблять, і проводити регулярні консультації з НАТО, чого вони не роблять. Тому я думаю, що насправді цей установчий акт фактично не діє через Росію", - сказав під час виступу у Вільнюсі Джоане.

За його словами, Росія фактично відійшла від умов угоди 1997 року.

"Тепер ми не маємо обмежень, щоб мати міцні позиції на східному фланзі і гарантувати, що кожен квадратний дюйм території НАТО захищений Статтею 5 та нашими союзниками", - додав заступник генсека НАТО.

Джоане не повідомив подробиць про нове заплановане розгортання, але сказав, що очікує на "надійну, гнучку і стійку присутність".

Минулого тижня генсек НАТО Єнс  Столтенберг заявив, що війна між Росією та Україною перейшла у "війну на виснаження" і ніхто не може з певністю спрогнозувати, як і коли вона закінчиться.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.