Парламент Словенії затвердив новий уряд прем'єра Роберта Голоба

Середа, 1 червня 2022, 22:51

Парламент Словенії затвердив у середу новий лівоцентристський уряд прем'єр-міністра Роберта Голоба.

Про це пише Reuters, повідомляє "Європейська правда".

53 депутати парламенту з 90 підтримали уряд, до якого увійшли міністри з партії "Рух за свободу" Голоба, соціал-демократів та лівих, які сформували коаліцію. Проти проголосували 28 депутатів.

Голоб, колишній керівник державної енергетичної компанії, сказав, що до складу його уряду, що складається з 17 міністрів, увійдуть досвідчені політики та експерти, сім із яких будуть жінками, що є найвищим показником в уряді досі.

Голоб сказав, що пріоритетами нового уряду будуть, серед іншого, покращення систем охорони здоров'я та соціального забезпечення, деполітизація поліції, зосередження уваги на екологічно чистій енергії та розширення свободи ЗМІ.

До складу уряду входять колишній прем'єр-міністр Мар'ян Шарець, який тепер буде міністром оборони, та євродепутат Таня Файон, затверджена на посаді міністра закордонних справ.

Файон сказала, що вона хотіла б, щоб Словенія зблизилася з "ключовими країнами ЄС", такими як Німеччина, Франція та Італія, ніж із країнами Вишеградської групи.

Нагадаємо, Голоб оголосив про наміри переглянути оборонну угоду на понад 340 мільйонів євро, укладену попереднім кабміном на чолі з Янезом Яншою.

Читайте також - Скандальний друг України: чи збереже Словенія проукраїнську політику.