Новий уряд Словенії перегляне рекордну оборонну угоду, укладену попередниками

Середа, 1 червня 2022, 16:39

Новопризначений уряд Словенії на чолі з Робертом Голобом оголосив про наміри переглянути оборонну угоду на понад 340 мільйонів євро, укладену попереднім кабміном на чолі з Янезом Яншою.

Про це заявив міністр оборони Словенії Мар’ян Шарець, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Euractiv.

"Нам необхідно точно проаналізувати підписану угоду, провести аудит усіх угод із придбання військового спорядження та призупинити процедури до завершення аудиту. Ми використаємо для цього всі політичні та правові засоби", - сказав Шарець на слуханнях парламентського комітету з питань оборони.

Він наголосив, що не виступає проти самої закупівлі бронетранспортерів, передбаченої угодою попереднього уряду, але вважає проблематичною процедуру, за якої це було домовлено.

Так, на думку Шареця, придбання бронетранспортерів могло відбутися на основі двосторонньої міжурядової угоди, а не через посередника - Організацію спільного співробітництва в галузі озброєнь (OCCAR).

Нагадаємо, правоцентристський уряд Словенії на чолі з Янезом Яншою, що пішов у відставку, підписав угоду про купівлю 45 восьмиколісних бронетранспортерів в Організації спільного співробітництва в галузі озброєнь (OCCAR), а новий ліберальний уряд планує оскаржити цей крок.

Угода на суму 343 мільйони євро стосується купівлі автомобілів німецької фірми Artec, пакету логістики та витрат на розвиток галузі.

Перші машини мають бути доставлені наприкінці наступного року, а остання партія – у 2026 році.

Словенія також відшкодує витрати на розробку у розмірі 7,2 млн євро Німеччині, Нідерландам, Литві та Великій Британії, які беруть участь у програмі OCCAR з моменту її створення.

Швидкість, з якою було укладено угоду, викликала серйозні суперечки. Хоча уряд, як і раніше, має повну виконавчу владу, нова коаліція кілька разів закликала не покладати витрати на новий уряд.

Як відомо, 25 травня словенський парламент проголосував за обрання прем'єр-міністром ліберала Роберта Голоба.

Читайте також: Скандальний друг України: чи збереже Словенія проукраїнську політику.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: