У Боснії схвалили політичну угоду, яка допоможе з отриманням статусу кандидата на членство в ЄС

Понеділок, 13 червня 2022, 08:28

Лідери політичних партій Боснії та Герцеговини, представлених у парламенті, та члени Президії БіГ ухвалили політичну угоду про принципи забезпечення функціонування країни на шляху до вступу до ЄС.

Про це йдеться у заяві на сайті Європейської ради, пише "Європейська правда".

Зустріч відбулася у присутності президента Європейської Ради Шарля Мішеля та голови дипломатії ЄС Жозепа Борреля.

Лідери партій у заяві підтвердили свою відданість "збереженню та побудові мирної, стабільної, суверенної та незалежної функціональної європейської держави Боснія та Герцеговина, що складається з боснійців, хорватів та сербів як складових народів (поряд з іншими) та громадян Боснії та Герцеговини, що складається з двох утворень та округу Брчко, створений відповідно до Конституції та Спільної рамкової угоди про мир".

Вони також зобов'язалися відстоювати принципи верховенства закону та проведення вільних та демократичних виборів, а також розвиток демократичних інститутів на всіх рівнях влади.

Також партії погодилися в необхідності дотримуватися принципів і цінностей, що лежать в основі Європейського Союзу та демократичних суспільств, та майбутнє Боснії та Герцеговини в рамках Європейського Союзу.

"Вони наголошують на важливості проведення реформ, що сприяють європейській інтеграції Боснії та Герцеговини, а саме 14 ключових пріоритетів, викладених у висновку Комісії", - йдеться у заяві.

В угоді також зазначено 19 пунктів, виконання яких наблизить країну до членства в ЄС, включаючи виконання необхідних реформ та рекомендацій Єврокомісії.

Нагадаємо, більшість країн Західних Балкан мають статус кандидата у члени ЄС, і лише дві мають статус "потенційного кандидата": Косово, а також Боснія та Герцеговина. 

Дивіться відео "Європейської правди" із поясненням як рішення щодо членства України в ЄС залежить від Балкан - Україна - кандидат на членство в ЄС? Головні виклики та перепони до нового статусу

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: