Арсенали ядерної зброї зростатимуть протягом найближчого десятиліття - прогноз

Вівторок, 14 червня 2022, 15:59

Арсенали ядерної зброї у світі зростатимуть у найближче десятиліття, що відображає тривожну тенденцію.

Про це свідчить прогноз Стокгольмського міжнародного інституту дослідження проблем миру (SIPRI) у його щорічному огляду за 2022 рік, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Euractiv.

Згідно з прогнозом інституту, опублікованим у понеділок, 13 червня, хоча в період із січня 2021 року до січня 2022 року кількість ядерної зброї дещо скоротилася, у наступному десятилітті вона, ймовірно, зростатиме.

РФ припинила співпрацю з Норвегією у сфері ядерної безпеки

Усі дев'ять ядерних держав - США, Росія, Британія, Франція, Китай, Індія, Пакистан, Ізраїль та КНДР - продовжують модернізувати свої ядерні арсенали.

"Усі ядерні держави збільшують або модернізують свої арсенали, і більшість із них відточує ядерну риторику та роль ядерної зброї у своїх військових стратегіях. Це дуже тривожна тенденція", - заявив Вілфред Ван, директор програми інституту щодо зброї масового знищення.

За даними інституту, нині загальна кількість боєголовок оцінюється у 12 705 одиниць. Росія та США володіють більш ніж 90% світової ядерної зброї. Решта сім ядерних держав або розробляють нові системи озброєнь, або мають намір це зробити.

Байден застеріг Росію від ядерного удару по Україні

Китай, зокрема, нині розширює свій арсенал і, за супутниковими знімками, будує понад 300 нових масивних бункерів.

У Європі минулого року Велика Британія оголосила про рішення збільшити поріг свого загального запасу боєголовок. 

Франція запустила програму розробки атомного підводного човна з балістичними ракетами третього покоління.

Як позитивний знак інститут згадав заяву від 3 січня, в якій постійні члени Ради безпеки ООН від ядерних країн підтвердили свою відданість дотриманню угод про нерозповсюдження, роззброєння та контроль над озброєннями.

Проте "ризик застосування ядерної зброї зараз здається вищим, ніж будь-коли з часів розпалу холодної війни", вважають у SIPRI.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.