У Грузії відновили суд над картографами, яких звинувачують у передачі частини території Азербайджану

Вівторок, 14 червня 2022, 19:31

Суд у Тбілісі після майже піврічної паузи у вівторок відновив слухання у так званій справі картографів, фігурантів якої – Івері Мелашвілі та Наталю Іллічову – звинувачують у незаконній передачі частини території Грузії Азербайджану.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на "Новости-Грузия".

Мелашвілі, який раніше працював у грузинському МЗС, та Іллічову, яка працювала в МВС Грузії, затримали в жовтні 2020 року, незадовго до парламентських виборів. Обоє фігурантів раніше працювали в комісії з делімітації та демаркації азербайджано-грузинського кордону.

У 1994 році уряди Грузії та Азербайджану домовились прокреслити кордон відповідно до карт 1938 року. Але слідство стверджує, що Мелашвілі та Іллічова навмисне сховали цю мапу і під час роботи керувалися картами, складеними в період з 1970 по 1980 роки.

Як наслідок, картографи, стверджує обвинувачення, "завдали шкоди національним інтересам Грузії", а грузинська територія нібито недорахувалася до 3500 гектарів.

Захист Мелашвілі та Іллічової стверджував, що нібито захована карта весь час зберігалася у сейфі в робочому кабінеті Іллічової. А самі картографи пояснювали на суді, що не використали карту від 1938 року, оскільки це було невигідно Грузії під час переговорів і не призвело б до бажаного для держави результату. Крім того, використовувати цей документ не можна було через технічні проблеми.

"Справа картографів" викликала широкий резонанс у Грузії, оскільки питання стосується ділянки кордону з Азербайджаном, яка проходить територією середньовічного грузинського монастирського комплексу Давид Гареджі. Нині кілька будівель комплексу опинилися на спірній території, що нерідко стає предметом гострих громадських дискусій.

У січні 2021 року суд погодився змінити запобіжний захід для Мелашвілі та Іллічової із ув'язнення на заставу в розмірі 40 тисяч ларі (401,9 тисячі гривень).

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: