Глава МЗС Латвії: європейські лідери не повинні боятися спровокувати Путіна

Четвер, 16 червня 2022, 15:35

Міністр закордонних справ Латвії Едгарс Ринкевичс заявив, що європейських лідерів не повинен стримувати страх спровокувати президента Росії Владіміра Путіна, а міжнародна спільнота не повинна чинити тиск на Україну, змушуючи її піти на поступки для припинення війни.

Про це він сказав в інтерв’ю CNN, повідомляє "Європейська правда".

Ринкевичс не став називати конкретних імен європейських лідерів, яких він розкритикував, однак він зазначив, що ті бояться спровокувати Путіна. Йдеться, зокрема, про висловлювання президента Франції Еммануеля Макрона, який нещодавно заявив: "Ми не маємо принижувати Росію, щоб коли бойові дії припиняться, ми могли знайти вихід через дипломатичні рішення".

На думку глави латвійського зовнішньополітичного відомства, такий підхід є нераціональним. Він також зазначив, що "у багатьох столицях необхідно змінити менталітет".

Ринкевичс заявив, що дипломатичні контакти світових лідерів із Путіним у спробі змусити його припинити війну не дали результатів. Глава МЗС Латвії зазначив, що, на його думку, росіян можуть зупинити лише українці і лише їхня боротьба.

Міністр зауважив також, що Росія не змогла б розпочати війну "без підтримки населення... без такого роду промивання мозку людей через пропагандистські канали".

Крім того, міністр закордонних справ Латвії подякував США за військову допомогу Україні та сказав, що європейським союзникам слід нарощувати виробництво військової техніки.

Ринкевичс також наголосив, що "ніхто не повинен підштовхувати Україну до поступок Росії", припускаючи, що ці поступки зможуть зупинити війну. Міністр вважає, що це може спрацювати лише на якийсь час.

"Давайте не повторюватимемо цієї помилки. Росія веде цю війну не через розширення НАТО або недопущення України в НАТО чи ЄС. Йдеться про руйнування України, отримання земель, відновлення імперії", — сказав він.

Глава МЗС Латвії вважає, що для запобігання майбутній військовій загрозі з боку Москви "Росія повинна опинитися в ситуації, коли її військова та економічна машина опиняться в такому стані, що вона не може розпочати будь-яку військову наступальну операцію".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: