Президент Європейської ради: майбутнє України, Грузії та Молдови – в ЄС

Понеділок, 20 червня 2022, 21:25

Ключовими темами саміту Європейського Союзу 23-24 червня стануть ситуація довкола України та розгляд заявок України, Молдови і Грузії на членство в ЄС.

Як повідомляє "Європейська правда", про це йдеться в листі-запрошенні президента Європейської ради Шарля Мішеля, опублікованому в понеділок.

"Зараз час визнати, що майбутнє України, Молдови та Грузії перебуває в межах ЄС. Я пропоную вам надати статус кандидата на членство Україні та Молдові. Паралельно ми продовжимо надавати Україні потужну гуманітарну, військову, економічну та фінансову підтримку", – зазначив він.

Також, за словами президента Євроради, лідери ЄС обговорять подальшу євроінтеграцію Західних Балкан в контексті загального оновлення процесу розширення Євросоюзу. Йдеться зокрема і про ідею "Європейської політичної спільноти", висунуту Францією.

Окремо Європейська рада зосередиться на продовольчій кризі, викликаній агресією Росії, та шляхами її подолання, а також обговоренні результатів Конференції з майбутнього Європи та шляхів удосконалення ЄС.

Нагадаємо, 17 червня Європейська комісія офіційно рекомендувала надати Україні статус кандидата на вступ в Європейський Союз. Також у висновку Єврокомісії перелічені сім вимог до України, зокрема, у сфері верховенства права та антикорупції.

Офіційне рішення щодо статусу для України мають ухвалити на саміті лідерів ЄС 23 червня.

За словами віцепрем'єрки Ольги Стефанішиної, всі лідери ЄС підтримують надання Україні статусу кандидата на членство.

Читайте також: "Операція Шольц". З якими умовами Україні відкрили двері в ЄС та хто змінив думку Німеччини.

Дивіться також відео: 7 умов та крок до членства: що у рішенні про статус кандидата в ЄС записав Брюссель.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.