У Німеччині погодили законопроєкт про спрощені закупівлі для Бундесверу

Вівторок, 21 червня 2022, 17:25

Урядова коаліція Бундестагу – нижньої палати парламенту Німеччини – погодила законопроєкт про спрощення оборонних закупівель, що має прискорити процес придбання озброєння і техніки для Бундесверу.

Як пише "Європейська правда", про це у вівторок заявило міністерство економіки і клімату Німеччини.

Законопроєкт передбачає, що збройні сили Німеччини протягом наступних трьох із половиною років зможуть скористатися спрощеним режимом і укладати контракти на придбання техніки чи обладнання швидше, ніж можливо зараз.

"Це має стосуватися замовлень на постачання військової техніки для безпосереднього посилення Бундесверу і будівельних та ремонтних служб, які безпосередньо пов’язані з ією військовою технікою", – пояснили у міністерстві економіки і технологій Німеччини.

Також узгоджений документ передбачає більш інтенсивну оборонну співпрацю на рівні ЄС, обмеження на співпрацю з компаніями з країн, "які не пропонують достатніх гарантій забезпечення безпекових інтересів Німеччини", прискорення процедури розгляду скарг.

В уряді Німеччини сподіваються, що законопроєкт вдасться ухвалити до літньої перерви в роботі парламенту.

Нагадаємо, канцлер Олаф Шольц оголосив про створення спеціального фонду Бундесверу на 100 млрд євро та дотримання так званої двовідсоткової мети НАТО, яка має бути досягнута в середньому за кілька років, 27 лютого – після того, як Росія вторглася в Україну. 

Але погодити ініціативу вдалося лише наприкінці травня, заручившись підтримкою опозиційної ХДС/ХСС.

10 червня Бундесрат, представницький орган федеральних земель Німеччини, схвалив двома третинами голосів зміни до Основного закону країни задля розширення фінансування Бундесверу. Депутати Бундестагу зробили це тижнем раніше.