Генсек ООН попереджає про загрозу безпрецедентного голоду через війну в Україні

П'ятниця, 24 червня 2022, 16:49

Генсек ООН Антоніу Гутерреш заявив, що у світі існує реальний ризик голоду у кількох місцях.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Reuters.

"Ми стикаємося з безпрецедентною глобальною кризою голоду", - сказав Гутерреш на зустрічі в Берліні через відеозв'язок. "Війна в Україні посилила проблеми, які назрівали роками: кліматичні порушення; пандемія COVID-19; глибоко нерівне відновлення", - додав він.

Понад 460 000 людей у ​​Сомалі, Ємені та Південному Судані перебувають у стані голоду згідно з Інтегрованою класифікацією фаз продовольчої безпеки (IPC) – шкалою, що використовується агентствами ООН, регіональними органами та групами допомоги для визначення продовольчої безпеки. Це крок до оголошення голоду в регіоні.

За даними IPC, мільйони людей у ​​34 інших країнах перебувають на межі голоду.

"Існує реальний ризик того, що в 2022 році буде оголошено багаторазовий голод. А 2023-й може бути ще гіршим", - сказав Гутерреш, назвавши масовий голод неприйнятним в 21 столітті.

Гутерреш сказав, що ефективного вирішення кризи не може бути, якщо Україна та Росія, які виробляють близько 29% світового експорту пшениці, не знайдуть спосіб належним чином відновити торгівлю.

Як повідомлялося, міністри закордонних справ G7 закликали Росію припинити атаки та розблокувати українські чорноморські порти для експорту продовольства.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.