У Сербії вважають, що тепер передумовою для вступу в ЄС є війна

П'ятниця, 24 червня 2022, 21:23

Міністр внутрішніх справ Сербії Александар Вулин заявив, що з огляду на результати останнього саміту Європейського Союзу передумовою для початку переговорів про вступ стала війна на території держави, яка хоче в ЄС.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на RTRS.

"Навіть думати не треба, що буде умовою для припинення процедури вступу (України). Сподіваюся, що Молдові не довелося обіцяти воювати, і вони (лідери ЄС) затвердили її статус кандидата на слово честі, без зобов’язання воювати", – вважає Вулін.

Примус до санкцій: як ЄС переконує Сербію змінити свою політику щодо РФ

На його думку, Україна стала кандидатом на членство, незважаючи на невиконання стандартів, які ретельно застосовуються до країн Балкан, тоді як Київ "пропустив десятиліття тиску, шантажу та бюрократії".

Глава сербського МВС також сказав, що якщо вирішальним критерієм для вступу до членства або для початку процесу вступу є участь країни-кандидата у війні, то Сербія могла почати переговори з ЄС у 1999 році.

"Проте, схоже, ці правила не стосуються тих, кого бомбить НАТО, для швидкого вступу до ЄС потрібно вступити в боротьбу з Росією", – додав Вулін.

Від самого початку російської агресії проти України Сербія сидить на геополітичному шпагаті між РФ та ЄС.

Зазначимо, ще на початку червня президент Сербії Александар Вучич визнавав, що його країна буде єдиною, яка не просунеться на шляху до вступу в ЄС у червні, незважаючи на те, що прогрес у цьому напрямку відповідає інтересам країни.

Як повідомлялося, саміт лідерів ЄС та країн Західних Балкан не зміг у четвер вийти з глухого кута у зв’язку з загальмованим процесом вступу Північної Македонії та Албанії в ЄС.

Читайте також: Заблокований шлях до ЄС: чому не вдалося зрушити інтеграцію Західних Балкан та як це вплине на Україну.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.