ЄС схвалив нові правила заповненості газових сховищ

Понеділок, 27 червня 2022, 11:56

Рада ЄС затвердила нові правила, які зобов’язують держави-члени гарантувати заповнення підземних газових сховищ на рівні 80% до 1 листопада.

Про це повідомляє "Європейська правда".

27 червня Рада ЄС заявила, що остаточно прийняла постанову, яка має на меті забезпечити заповнення сховищ газу в ЄС до зимового сезону і можливість розподілу запасів між країнами-членами "в дусі солідарності".

Регламент буде опубліковано невдовзі в Офіційному журналі ЄС і він набуде чинності на наступний день після опублікування. Схвалення Радою відбувається після схвалення Європейським парламентом 23 червня.

"Закінчивши переговори менш ніж за два місяці, ЄС тепер має інструмент, який вимагає, щоб усі країни-члени мали достатньо заповнене сховище газу на зимовий період і який полегшує обмін між країнами", – сказала міністр з питань енергетики Франції Аньєс Панньє-Рунахер.

"Я вітаю це дуже оперативне регулювання, яке в нинішньому міжнародному контексті дозволяє нам посилити енергетичну стійкість Європи та солідарність між державами-членами", – сказала Панньє-Рунахер.

Слід зазначити, що у жовтні 2021 року запаси в ЄС були створені лише до 77% потужностей, а до кінця зими в березні вони скоротилися до 25%. Станом на 25 червня газосховища ЄС були заповнені на 55,7%.

Новий регламент передбачає, що до 1 листопада 2022 року газосховища мають бути заповнені щонайменше на 80%, а в наступні роки – на 90%.

Загалом, ЄС намагатиметься спільно заповнити 85% загальної потужності підземних сховищ газу в ЄС у 2022 році, заявила Рада.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: