У Чехії ліквідують посаду уповноваженого з відносин з РФ: за два роки він так і не знадобився

Вівторок, 28 червня 2022, 19:24

Уряд Чехії не планує продовжувати мандат уповноваженого з питань чесько-російських відносин, який спливає наприкінці червня.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на ČTK.

Посаду уповноваженого з питань відносин із Росією у Чехії було створено у липні 2020 року, на неї призначили дипломата Рудольфа Їндрака.

Тодішній глава МЗС країни Томаш Петричек зазначав, що уповноважений відповідатиме за чесько-російський діалог із широкого кола питань, а не лише конкретних проблем.

Поліція Чехії підозрює подружжя росіян у шпигунстві у справі про вибухи на складах боєприпасів - ЗМІ

Але консультації між Прагою і Москвою так і не почались через скандал у зв’язку з причетністю РФ до вибухів на військових складах у чеському Врбетіце у 2014 році. Через це з Чехії були вислані десятки російських дипломатів.

У відповідь Росія звинуватила чеську владу в підігруванні США, після чого внесла Чехію і Штати в перелік "недружніх держав". Нині до цього переліку увійшли майже всі країни ЄС, Україна та ще кількадесят інших держав.

Остаточне рішення про ліквідацію посади уповноваженого з чесько-російських відносин ухвалить у середу уряд.

Раніше цього року в МЗС Чехії було створено посаду спеціального представника з координації політики щодо РФ. На неї призначили колишнього заступника посла Чехії в Росії Любоша Веселого, висланого у квітні минулого року з Москви.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: