Діяльність Арктичної ради буде частково відновлена, але без участі Росії

Середа, 8 червня 2022, 20:19

Вісім членів Арктичної ради, які в березні призупинили участь у ній через агресію Росії проти України, вирішили продовжити втілення проєктів, які не передбачають російської залученості.

Про це, як повідомляє "Європейська правда", заявили в Державному департаменті США у середу.

Там нагадали, що вісім держав-засновників Арктичної ради – Канада, Фінляндія, Ісландія, Данія, Норвегія, Швеція та Сполучені Штати – в березні вирішили призупинити участь в органі через повномасштабне вторгнення Росії (члена Ради) проти України.

"Ми маємо намір здійснити обмежене поновлення нашої роботи в Арктичній раді в проєктах, які не передбачають участі Російської Федерації. Ці проєкти, що містяться в плані роботи, схваленому всіма вісьмома арктичними державами на зустрічі в Рейк'явіку, є життєво важливим компонентом нашої відповідальності перед населенням Арктики, включаючи корінні народи", – йдеться у заяві.

Там додається, що члени Арктичної ради продовжують вивчати додаткові механізми, які дозволять "продовжувати важливу роботу Ради".

Арктична рада – це міжнародний форум, заснований у 1996 році вісьмома державами, територія яких виходить до Арктики. Рада покликана вирішувати проблеми співпраці в Арктичному регіоні та становище корінних народів території.

Читайте також: Курс на північ: як змінюється арктична політика ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: