Що головуюча у Раді ЄС Чехія планує для України та українців: деталі 

П'ятниця, 1 липня 2022, 10:25

"Український блок" у чеській програмі головування в Раді ЄС включає підтримку України у відсічі російській агресії, підтримку країн блоку, які прихистили українських біженців, а також роботу над повоєнною відбудовою України у майбутньому.

Про це повідомляє "Європейська правда".

"Чеське головування буде підтримувати зусилля ЄС для захисту суверенітету й територіальної цілісності України, із залученням усіх наявних інструментів та програм блоку, включно з посиленням санкцій. Політична та військова підтримка України - у наших інтересах задля забезпечення безпеки у Європі", - зазначають у програмі. 

Наступним напрямком роботи визначили питання, пов’язані з прийомом у країнах ЄС українців, що рятуються від війни.

Чехія планує у координації з Єврокомісією створити інструменти підтримки країн-членів, які прийняли найбільше українців, а також організацій які працюють у цій сфері. Пріоритетами називають забезпечення захисту українських дітей і їхнього доступу до освіти, дошкільних закладів і гуртків, щоб їхні матері могли виходити на роботу, а також забезпечення їхнього доступу до системи охорони здоров’я. "Чеське головування дбатиме про кооперацію і солідарність, щоб довгострокова інтеграція біженців у суспільства країн-членів була успішною", - зазначають у програмі.

Третій напрямок - повоєнна відбудова України, з фокусом на відновлення критичної інфраструктури й забезпечення базових послуг, збільшення стійкості, економічне відновлення та стабільність. 

"У цьому питанні важливими будуть потужна координація ЄС з Україною і залучення необхідних фінансових ресурсів з усього вільного світу", - зазначають у тексті. 

Нагадаємо, з 1 липня Чехія почала піврічне головування у Раді ЄС, змінивши Францію. Українські питання згадані першими у п’ятірці пріоритетів чеського головування. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.