На Шпіцбергені затримали судно, яке незаконно везло зброю і патрони до неї

П'ятниця, 15 липня 2022, 20:36

Влада Шпіцбергена в п’ятницю повідомила про затримання судна, яке привезло на острів близько 50 одиниць зброї та великий арсенал патронів до них без відповідного дозволу правоохоронців.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на NRK.

Як повідомила виданню помічниця губернатора Шпіцбергена Сьольві Ельведаль, влада наразі проводить розслідування, щоб з’ясувати, за яких обставин судно змогло провезти зброю.

"Ми вважаємо, що цей випадок є серйозним порушенням законодавства про зброю, і суднохідна компанія повинна очікувати на корпоративний штраф. Губернатор активно стежить за дотриманням збройного законодавства", – додала Ельведаль.

Вона стверджує, що в компанії пояснили постачання зброї на Шпіцберген необхідністю захищатися від білих ведмедів. Імовірно, перевізник не знав про зміну правил перевезення зброї.

У поліції додали, що зброю виявили під час обшуку двох суден однієї з іноземних суднохідних компаній минулого тижня, їй уже висунули звинувачення. Про яку саме країну йдеться, не уточнюється.

Нагадаємо, наприкінці червня влада Норвегії на підставі санкцій не видала дозвіл російській гірничодобувній компанії "Арктикуголь" перевезти товари на Шпіцберген через материкову частину країни.

Через це російські хакери почали кібератаки проти Норвегії, а російське МЗС викликало норвезького посла.

Але на початку липня товари для росіян на острові Шпіцберген, які кілька тижнів тримали на кордоні з Норвегією через санкції ЄС, пропустили й доправили до місця призначення.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.