Словаччина хоче відмовитися від ядерного палива РФ і шукає альтернативу - премʼєр

Вівторок, 19 липня 2022, 11:54

Словаччина впродовж кількох місяців веде переговори з метою знаходження постачальників ядерного палива для АЕС на заміну "Росатому".

Про це заявив премʼєр-міністр Словаччини Едуард Гегер, пише "Європейська правда" із посиланням на "Укрінформ".

"Якщо говорити про атомну енергетику, то так – більш як половина енергії у Словаччині надходить від атомних електростанцій. І мова про реактори, які дотепер забезпечувалися російським паливом. Але вже впродовж кількох місяців ми ведемо переговори з різними іншими постачальниками та хочемо знайти альтернативне паливо", - сказав Гегер на спільній пресконференції з канцлером Австрії у Відні.

За словами Гегера, Словаччина чітко заявила, що хоче відмовитися від російських викопних джерел енергії, "при цьому в усіх сферах – чи то газ, нафта чи атомне паливо".

Водночас словацький прем’єр-міністр зауважив, що цей процес не буде швидким.

Нагадаємо, Європарламент відхилив ініціативу, спрямовану проти пропозиції Єврокомісії вважати природний газ та ядерну енергетику "зеленими", якщо ці енергетичні проєкти відповідають певним умовам.

Якщо ані Європарламент, ані Рада ЄС не висунуть своїх заперечень до 11 липня, документ набуде чинності і почне застосовуватися з 2023 року. 

Єврокомісія запропонувала протягом перехідного періоду вважати природний газ та ядерну енергетику "зеленими" у переліку класифікації інвестицій, якщо ці енергетичні проєкти відповідають певним умовам.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.