Угорські депутати закликали обмежити повноваження Європарламенту

Вівторок, 19 липня 2022, 20:15

Законодавці Угорщини у вівторок ухвалили резолюцію, яка закликає обмежити повноваження Європарламенту, стверджуючи, що він завів демократію в Європі в "глухий кут".

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє AP.

Резолюція, прийнята членами правлячої в Угорщині партії "Фідес", виступає за надання національним парламентам можливості накладати вето на будь-які закони, запропоновані на рівні ЄС, тим самим зменшуючи законотворчі повноваження Європейського парламенту.

У ній також зазначено, що законодавці ЄС мають призначатися національними парламентами, а не обиратися виборцями відповідних країн, як зараз.

"Європейська демократія повинна бути виведена з глухого кута, в який її завів Європейський парламент", – йдеться в резолюції. "Європейський Союз має змінитися, тому що він не готовий до викликів нашого часу" - вважають угорські депутати.

Парламент Угорщини схвалив резолюцію на тлі того, що ЄС продовжує затримувати мільярди коштів для відновлення та кредитування Угорщини через стурбованість тим, що її правий уряд не дотримується стандартів верховенства права та не вживає достатніх антикорупційних заходів.

Останніми тижнями уряд у Будапешті зайняв більш примирливий підхід до вимог Брюсселя, прагнучи отримати доступ до коштів.

Однак резолюція, спрямована на передачу значної частини законотворчих повноважень ЄС національним урядам, може викликати вороже ставлення у чиновників ЄС, ще більше перешкоджаючи зусиллям Будапешта отримати доступ до вкрай необхідних коштів.

У документі, створеному високопоставленими членами партії прем’єр-міністра Віктора Орбана, який сам є лютим критиком ЄС, говориться, що національні уряди та законодавчі органи повинні мати можливість ініціювати законодавчі процедури ЄС. Він також закликає заборонити ЄС брати будь-які подальші борги.

Крім того, у резолюції йдеться про те, що мета більш повної інтеграції членів Євросоюзу має бути вилучена з договорів ЄС і що "християнське коріння та культура" Європи мають бути кодифіковані в договорах як основа європейської інтеграції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: