У Зеленського назвали країни, з якими ведуться переговори про гарантії безпеки

Вівторок, 19 липня 2022, 21:16

За словами голови Офісу президента України Андрія Єрмака, Київ веде переговори із щонайменше вісьмома країнами про надання гарантій безпеки.

Як повідомляє "Європейська правда", про це Єрмак заявив в інтерв’ю "НВ".

"Сьогодні ми ведемо перемовини передусім із такими країнами, як США, Велика Британія, Франція, Німеччина, Італія, Польща, Туреччина, Австралія і багато інших. Я не говорю, що вони сказали: так, ми готові. Нам Будапештський меморандум №2 не цікавий", – зазначив він.

На думку глави ОП, гарантії безпеки будуть оформлюватися через "велику угода з багатьма учасниками, а потім додатково будуть двосторонні, більш детальні договори, з нашими партнерами".

"Сьогодні про зацікавленість в таких договорах заявила і Велика Британія, і Польща, в принципі ми говоримо і з США", – додав Єрмак.

Німеччина готова надати Україні гарантії безпеки, але не такі, як у НАТО – Шольц

Він наголосив, що після викритих воєнних злочинів Росії в містах на Київщині "ні ми, ні наші партнери не бачать можливості, щоб Росія була серед країн, які надають нам гарантії".

Нагадаємо, про гарантії безпеки для України вперше заговорили ще наприкінці березня за результатами українсько-російських мирних переговорів у Стамбулі.

Тоді Київ був готовий відмовитися від планів вступу до НАТО, а замість цього пропонувалася модель, за якою низка держав світу (не лише західні країни, але і РФ та Китай) дають Україні гарантії безпеки.

1 липня Група з питань міжнародних безпекових гарантій для України провела своє перше засідання. За його результатами співголови робочої групи - керівник Офісу президента Андрій Єрмак та колишній генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен - провели пресконференцію.

Більше читайте у статті: Гарантії безпеки дорогою до НАТО: що у Зеленського хочуть запропонувати Заходу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: