Глава МЗС Естонії проти видачі дозволів на тимчасове проживання ІТ-спеціалістам з РФ

Середа, 20 липня 2022, 16:20

Міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу не підтримує видачу дозволів на тимчасове проживання російським ІТ-фахівцям, які працюють в країні.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє портал ERR.

"Російська Федерація продовжує невиправдану війну проти України, тим самим порушуючи територіальну цілісність, суверенітет та незалежність України, тому створення нових винятків у чинній візовій політиці є невиправданим", - заявив Рейнсалу, коментуючи звернення Естонського союзу інфотехнологій і телекомунікацій.

Віцеканцлер МВС з питань внутрішньої безпеки Вейко Коммусаар дав зрозуміти в інтерв'ю ERR, що прохання ІТ-сектору має обговорювати уряд.

"Уряд має дотримуватися спільної думки щодо санкцій. Це питання, безумовно, буде обговорюватися. Чи потрібно робити винятки чи ні, стане відомо після розгляду цього питання", - сказав Коммусаар, додавши, що Естонія непохитно підтримує Україну.

Він зазначив, що ведеться постійна робота із забезпечення безпеки Естонії.

"Путінський терор проти України та її мешканців - це загроза безпеці Естонії та Європи, і уряд має право вводити санкції для захисту безпеки чи інтересів ЕР", - наголосив віцеканцлер.

У своєму зверненні естонські ІТ-компанії попросили прем'єр-міністра Каю Каллас зробити виняток для російських громадян, які працюють в естонських компаніях в галузі інформаційних та комунікаційних технологій та клопочуться про отримання тимчасової посвідки на проживання.

Компанії хочуть, щоб уряд дозволив подати заяву на отримання тимчасової посвідки на проживання тим фахівцям, які мали законну підставу для перебування в Естонії ще до того, як були введені санкції проти РФ та Республіки Білорусь через війну проти України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.