"Газпром" заявив про припинення постачання газу в Латвію

Субота, 30 липня 2022, 11:23

"Газпром" заявив, що припинив постачання до Латвії через нібито порушення покупцем умов відбору.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє "Интерфакс".

"Сьогодні ПАТ "Газпром" припинило постачання газу до Латвії у рамках липневої заявки у зв'язку з порушенням умов відбору газу", - йдеться у заяві російського концерну.

За даними звітів "Газпрому", у 2020 році він поставив до Латвії 1,622 млрд кубометрів газу, у 2019 - 1,664 млрд кубометрів.

Днями стало відомо, що латвійський оператор Latvijas gaze відновив закупівлю газу в Росії. Глава компанії Айгарс Калвітіс визнав, що компанія відновила закупівлю газу, розплачуючись за нього не рублями, а євро.

"Latvijas gāze зараз купує газ, але ми не купуємо газ у "Газпрому", тому що не можемо розрахуватися з "Газпромом". У нас є інший постачальник", - сказав Калвітіс, не називаючи нового постачальника, тому що "це комерційна інформація, її ми обговорюємо публічно".

Раніше Калвітіс неодноразово висловлював упевненість у тому, що компанія не турбується про можливість постачання газу своїм клієнтам.

Згідно з загальнодоступними даними оператора латвійської газотранспортної системи Conexus Baltic grid, у суботу вранці газ продовжує надходити до Латвії. Однак потік вдвічі менший допустимої потужності.

Після вторгнення Росії в Україну потоки газу з Росії до Латвії кілька разів переривалися та припинялися. Постачання газу з Росії збільшується з середини червня.

Латвія вирішила повністю відмовитися від російського газу з 1 січня наступного року. Підтримані Сеймом поправки до Закону про енергетику передбачають диверсифікацію маршрутів постачання природного газу та забезпечення стратегічних запасів природного газу.

Росія наразі припинила постачання газу Польщі, Болгарії, Фінляндії, Нідерландів і Данії, які відмовилися платити за газ в рублях.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: