Спікерка Палати представників США вирушила в турне Азією, може відвідати Тайвань попри погрози Китаю

Субота, 30 липня 2022, 17:18

Спікерка Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі пізно у п’ятницю вирушила в азійське турне на тлі спекуляцій довкола її можливого візиту на Тайвань і пов’язаних з цим погроз Китаю.

Про це повідомляє "Європейська правда".

Як свідчать дані Flightradar, літак з Ненсі Пелосі в ніч на суботу вилетів з авіабази Ендрюс. Наразі він зробив зупинку в Гонолулу. За рухом борту стежать десятки тисяч людей.

Під час брифінгу в п'ятницю Пелосі, як вона неодноразово робила останніми днями, відмовилася обговорювати точну дату вильоту своєї поїздки, посилаючись на проблеми безпеки. Але вона сказала, що ця поїздка є важливою, оскільки президент США Джо Байден наголошував на важливості Азіатсько-Тихоокеанського регіону у своїй зовнішній політиці.

Оскільки можливий візит до Тайваню згадувався на початку цього місяця як можливий в рамках серпневого азіатського туру спікера, Китай різко відреагував, застерігши уряд США від цього.

Офіційний представник МЗС Китаю Чжао заявив, що Китай готовий припинити діалог на найвищому рівні зі США у разі візиту спікера Палати представників Конгресу на Тайвань.

Провідний пропагандист китайського уряду попередив, що військові Китаю можуть атакувати літак зі спікером Палати представників Ненсі Пелосі, якщо під час візиту на Тайвань його супроводжуватимуть винищувачі США. Однак потім він видалив свій твіт.

Слід зазначити, що 25 липня з Сингапуру вирушили американський авіаносець USS Ronald Reagan і його ударна група, включаючи есмінець з керованими ракетами і ракетний крейсер, в бік Тайванської протоки на тлі можливого візиту Пелосі.

Китай 30 липня оголосив про проведення військових навчань зі стрільбами поблизу Тайваню з 8 ранку по 9 вечора.

Тайвань довгий час був точкою напруженості у відносинах США і Китаю. Китай заявляє, що острівна демократія є частиною його території. Хоча США номінально дотримуються політики "одного Китаю", яка визнає Тайвань і Китай частинами однієї країни, вони зберігають "стратегічну двозначність" у своїх відносинах з ними.

З моменту вступу на посаду Байден кілька разів припускав, що США захищатимуть Тайвань військовим шляхом, якщо Китай спробує повернути острів силою.

Пелосі багато років виступає критиком соціальної політики Китаю. Коли її запитали про її майбутню поїздку до Азії минулого тижня, вона сказала: "Для нас важливо продемонструвати підтримку Тайваню. Ніхто з нас ніколи не казав, що ми за незалежність Тайваню. Це вирішувати Тайваню".

Associated Press повідомило, що лідери Тайваню цього тижня заявили, що будуть раді візиту Пелосі.

Якщо вона вирішить зупинитися на острові, Пелосі стане першим діючим спікером Палати представників США, який відвідає Тайвань після Ньюта Ґінгріча, який відвідав Тайвань у 1997 році. Поїздка спікера передбачає зупинки в Японії, Південній Кореї, Малайзії та Сінгапурі — усіх союзниках США в регіоні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.