Прем’єр Албанії порівняв євроінтеграцію з весіллям і закликав до реформи ЄС

Понеділок, 4 липня 2022, 19:27

Прем’єр-міністр Албанії Еді Рама заявив, що спосіб функціонування ЄС застарілий і потребує реформи, нагадавши про Болгарію, через яку блокується початок переговорів про вступ його країни з Північною Македонією.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Euractiv.

"Спосіб, у який працює ЄС, є застарілим. Він повинен бути змінений, він застарілий", – сказав Рама, додавши, що ситуація з євроінтеграцією на Західних Балканах є "шаленою", а Болгарія "тримає дві інші країни в заручниках".

Процес вступу до Євросоюзу прем’єр Албанії порівняв із нареченою.

"Ми чекаємо, поки наречена прийде з Брюсселя, але минув рік, минув другий, третій, а вона так не прийшла. Якщо вона хоче вийти за нас заміж без музики, а далі – одразу в ліжко і дітей мати, то хай прийде… Звісно, я жартую, але уявіть, що ви хочете одружитися, а наречена так і не приходить", – сказав Рама.

Як відомо, Болгарія блокує початок переговорів про вступ до ЄС із Північною Македонією, висунувши щодо неї такі вимоги, як визнання болгар як націєутворюючого етносу в конституції країни.

Раніше Північна Македонія заявляла, що умова про визнання болгарської меншини у преамбулі конституції та загалом французька пропозиція в актуальному вигляді є неприйнятною.

У Єврокомісії стверджують, що можливість відкриття переговорів про членство з Північною Македонією повністю заблокована урядом Болгарії, який останні два роки блокує ухвалення рішення.

При цьому ЄС готовий почати переговори про вступ із Албанією тільки спільно з Північною Македонією, хоча щодо першої ніяких застережень немає.

Детальніше про цей конфлікт читайте у статті: Євроінтеграція в обмін на ідентичність: куди веде конфлікт болгар та македонців.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: