Україна просить Туреччину перевірити ще три російські судна на наявність краденого зерна – ЗМІ

Вівторок, 5 липня 2022, 22:16

Україна звернулася до Туреччини з проханням перевірити ще три судна, що йдуть під прапором Росії, на наявність у них вкраденого з окупованих українських територій зерна.

Як повідомляє "Європейська правда", про це повідомляє Reuters із посиланням на неопублікований раніше лист Офісу генерального прокурора України.

У листі, датованому ще 13 червня, називаються три судна – "Міхаїл Нєнашев", "Матрос Позинич" і "Матрос Кошка", – які, за твердженням української сторони, у квітні-травні завантажились зерном у порту окупованого Севастополя.

Усі три судна належать дочірній компанії російської "Обєднаної суднобудівної корпорації", яка потрапила під західні санкції після повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Офіс генпрокурора просить турецьку сторону отримати документальне підтвердження походження зерна на суднах. Дипломатичне джерело Туреччини повідомило Reuters, що співпраця Києва та Анкари щодо походження зерна триває.

Ердоган розраховує на прогрес у вивезенні зерна з України "протягом 10 днів"

Напередодні стало відомо, що Туреччина почала розслідування щодо походження зерна на судні Zhibek Zholy, яке напередодні прибуло в порт Карасу з окупованого російськими військами Бердянська Запорізької області.

Наприкінці червня міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив, що Анкара серйозно ставиться до повідомлень про незаконне вивезення Росією зерна з України і не дозволить його імпорт на свою територію.

Але, незважаючи на запевнення влади Туреччини, що країна не купує у Росії українське зерно з окупованих територій, журналісти-розслідувачі "Схем" наводять докази зворотнього.