Держсекретар США жорстко розкритикував Росію за ядерний шантаж

Вівторок, 2 серпня 2022, 09:42

Держсекретар США Ентоні Блінкен розкритикував Росію за ядерний шантаж, до якого Кремль вдається під час повномасштабної війни проти України. 

Як повідомляє "Європейська правда", ці заяви пролунали у промові Блінкена на конференції щодо перегляду Договору про нерозповсюдження ядерної зброї.  

Серед прикладів загрозливої поведінки держсекретар згадав КНДР, Іран та, врешті, Російську Федерацію.

"Росія почала повномасштабне вторгнення в Україну і вдається до безвідповідальних, небезпечних погроз ядерною кнопкою - її президент попередив, що ті, хто підтримує захист України, цитую, "ризикує отримати наслідки… яких ви не бачили ніколи раніше в своїй історії", - зазначив Ентоні Блінкен.

Він наголосив, що агресія РФ проти України є кричущим порушенням міжнародного права і заснованого на правилах глобального порядку, який всі намагаються зберігати. 

"Та ще більш критично - і це напряму пов’язано з темою, яка нас зібрала на цій конференції, - що ці дії також суперечать гарантіям, які вона (РФ) надала Україні у 1994 році за так званим Будапештським меморандумом, гарантії поваги до суверенітету і незалежності України, які зіграли важливу роль у тому, щоб Україна наважилася віддати свій ядерний арсенал, успадкований після розпаду СРСР… Який сигнал це посилає будь-якій країні світу? Усі можуть задуматись, що їм необхідно мати ядерну зброю, щоб захищатися і уникнути агресії проти свого суверенітету і незалежності", - наголошує Блінкен.

Держсекретар зауважив також, що під контролем російських окупаційних військ залишається найбільша у Європі Запорізька АЕС. 

"Росія використовує АЕС як військову базу і обстрілює звідти українців, знаючи, що вони не можуть і не стануть бити у відповідь, тому що можуть випадково поцілити у ядерні об’єкти, реактор або сховище радіоактивних відходів. Це підносить поняття використання людського щита на абсолютно інший і жахливий рівень", - заявив Ентоні Блінкен.

"США переконані, що усі країни, які мають ядерну зброю, зобов’язані діяти відповідально. Ми зі свого боку обрали діяти стримано та уникати кроків, які можуть незумисно підвищити напругу - як, наприклад, відмовились від раніше запланованих випробувань міжконтинентальних балістичних ракет та не підвищили готовність наших ядерних сил у відповідь на російське "брязкання зброєю". У нашому світі немає місця для ядерного стримування на основі примусу, залякування й шантажу. І ми маємо спільно протидіяти такому", - наголосив держсекретар США.

Як повідомлялося, президент США Джо Байден висловив готовність укласти з Росією новий договір про контроль за ядерною зброєю замість нинішнього про стратегічні наступальні озброєння (СНО-3), дія якого завершується у 2026 році.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.