Литва посилила охорону кордону з Росією

Понеділок, 22 серпня 2022, 18:28

Міністерка внутрішніх справ Литви Аґне Білотайте в понеділок заявила, що водний і сухопутний кордон країни з Росією – а точніше, її Калінінградською областю, – було взято під режим посиленої охорони.

Як повідомляє "Європейська правда", таку заяву Білотайте оприлюднила у Facebook під час відрядження до портового міста Клайпеда.

"Поруч озброєний Калінінград, загрози від сусідів – теж, тому ми перебуваємо у стані підвищеної готовності, приділяючи особливу увагу забезпеченню наших прикордонників. Нещодавно оновлена радіолокційна система і парк плавучих засобів допоможе здійснити ще швидше реагування", – зазначила міністерка.

Вона додала, що для Литви важливо забезпечити охорону Клайпедського порту, оскільки тут розташований термінал для приймання скрапленого природного газу та "інші стратегічно важливі об’єкти".

Фото: Facebook Аґне Білотайте

Також, за словами Білотайте, влада Клайпеди підготувала 38 укриттів для людей у разі військової агресії з боку Росії, які зможуть прихистити близько 5% населення міста.

Минулого тижня стало відомо, що Росія перекинула винищувачі МіГ-31 з ракетами "Кинджал" на аеродром Чкаловськ Калінінградської області, що межує з Литвою та Польщею.

Як відомо, країни Балтії також турбують ракетні комплекси "Іскандер", розміщені Росією в Калінінградській області. Коментуючи розміщення "Іскандерів" у Калінінграді в 2018 році, Кремль заявляв, що "ми можемо розміщувати зброю де завгодно".

Ситуація довкола Калінінграда загострилась на тлі повномасштабної війни Росії проти України, у зв’язку з обмеженнями російського транзиту через Литву.

Читайте також: Російська помста Литві: як Вільнюс реагує на нові погрози Кремля.