У Молдові системні дії "мінерів" держустанов розслідуватимуть як тероризм

П'ятниця, 26 серпня 2022, 09:47

У Молдові правоохоронці порушили кримінальну справу за тероризм за фактом системного "мінування" держустанов, торгових центрів та аеропортів, від якого країна потерпає вже другий місяць.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє Newsmaker.

У поліції повідомили, що тепер авторам повідомлень про нібито замінування загрожує звинувачення у тероризмі та від 6 років позбавлення волі.

Правоохоронці зазначили, що в окремих випадках слідство встановило узгодженість дій авторів неправдивих повідомлень про замінування, і через те, що вони націлені на залякування населення, ці дії можна класифікувати як тероризм. 

Стаття про тероризм передбачає від 6 років позбавлення волі, тоді як за завідомо неправдиве повідомлення про теракт - три роки. 

Керівник молдовської спецслужби (Служби інформації та безпеки) Александр Мустяце раніше заявив, що за фальшивими повідомленнями про мінування стоїть велика група людей, частина діють з-за кордону. 

Неправдиві повідомлення про мінування з липня стали у Молдові повсякденним явищем - лише за липень таких було понад 50.

З початку серпня поліція припинила евакуйовувати аеропорт після чергових дзвінків про "бомбу". Водночас впускати в аеропорт почали лише персонал і пасажирів з квитками. 

В експертних колах у Молдові вважають, що невідомі, які стоять за кампанією "мінувань", намагаються створити у людей відчуття небезпеки, виснажити профільні служби та приспати пильність.

Хвилю "мінувань" розслідує спеціальна робоча група при прокуратурі, до якої увійшли представники низки силових відомств. За першими версіями прокуратури, діями "мінерів" керує група людей, а мета кампанії - дестабілізація і нагнітання напруги. Кампанію пов'язують з прозахідним курсом Молдови і отриманням нею статусу кандидата на вступ до ЄС. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: