Сікорський: Орбан в Угорщині почав застосовувати путінську матрицю

Вівторок, 13 вересня 2022, 12:46

Колишній міністр закордонних справ і оборони Польщі, нині депутат Європейського парламенту Радослав Сікорський вважає реальною перспективу призупинення права голосу Угорщини в ЄС.

Про це він розповів в інтерв’ю "Європейській правді".

"(Прем’єр-міністр Угорщини Віктор) Орбан прийшов у політику у 1989 році, виголосивши промову про перепоховання Імре Надя (глава Угорщини в 1950-х роках, страчений через підтримку продемократичної революції). І я питав Орбана: куди подівся той Віктор? Чому ви зараз не підтримуєте Імре Надя наших днів, тобто президента Зеленського?" – сказав Сікорський.

В уряді Чехії, яка головує в ЄС, допускають можливий вихід Угорщини з блоку

Польський політик вважає, що через зближення Угорщини з Росією на першу чекатимуть довгострокові наслідки.

"Корінь проблем Орбана з ЄС – те, що він в Угорщині почав застосовувати путінську матрицю! Спершу ти береш під контроль ЗМІ – як державні, так і приватні. Потім ти підкоряєш систему правосуддя. Потім ти починаєш красти гроші у державних компаній і так далі. І ось все це створило його категоричну суперечку з рештою Євросоюзу", – зазначив він.

Ексглава МЗС Польщі нагадав, що процедури виключення з ЄС не існує. "Але є процедура для призупинення права голосу. І я думаю, що елементи цього вже є", – сказав він.

Раніше "Європейська правда" детально розповідала, як Євросоюз може покарати уряд Орбана через порушення правил.

Дивіться повну версію інтерв'ю: Переговори України з РФ та про вступ до ЄС. Чого хоче Захід? Інтерв’ю Радека Сікорського.

Читайте також: Сікорський: Захід дасть відповідь на ядерний удар, аж до повернення Україні ядерного статусу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: